Fynd på botten

Innan vi åker tillbaka till Helsingborg återvänder vi till resterna av DC 3:an i Flygvapenmuseum. I anslutning till planet finns en avdelning som kallas ”Hemliga handlingar”. Här går det att följa hur de anhöriga under åren har kämpat, hur sanningen gradvis har kommit fram i anslutning till fyra utredningar (1952, 1983, 1992 och 2007) och även hur starka krafter försökt hemlighålla, förvränga eller ljuga om den historiska händelsen.

I juni 2005 återfanns planet på Östersjöns botten. Anders JallaiCarl Douglas och Ola Oskarsson var det team som ledde efterforskning under fem år i jakt på planet. Tillsammans med sina medarbetare registrerade de ett eko från botten – i form av ett flygplan. I juni 2003 började så den avgörande etappen när de identifierade planet och det i sin tur ledde till att planet bärgades av försvarsmakten den 19 mars 2004.

Den utmärkta tekniska DC 3-utredningen från 2007 ger massor med kunskap och information. För de som vill fördjupa sig i händelsen ytterligare kan med fördel gå igenom rapporten. Utredningen leddes av Christer Magnusson som tillsammans med många, många andra har gjort ett fantastiskt jobb. Naturligtvis finns säkert ytterligare saker att klarlägga när det gäller varför Sovjet sköt ned planet, mer detaljer kring uppdraget, de fyra saknades öde och vad svenska och andra länders spanare visste om nedskjutningen – redan samma dag. Olika teorier finns och om det inte dyker upp trovärdiga dokument och vittnesmål kanske vi aldrig får klarhet kring de återstående frågorna. Men vem vet? Tills för några år sedan var det ingen som trodde planet skulle återfinnas.

Nu finns planet på plats där det hör hemma i flygvapenmuseum i Linköping. I montrar vid planet finns föremål från bärgningen. Skor, klockor, pennor, kartor, plånböcker, avlyssningsapparater och en massa annat. De flesta som stannar och tittar på de personliga föremålen verkar få en ännu starkare känsla av händelsen som drabbade vanliga människor som råkade ha ett speciellt jobb inom det svenska försvaret. De påminner även om fynden från de som omkom under 1600-talet då regalskeppet Wasa kantrade.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: